Friss képek
Emilia Clarke Hungary
Magyar rajongói oldal a csodálatos színésznőről
Emilia Clarke Hungary I Milly-Clarke.com I Magyar rajongói oldal a csodálatos színésznőről » Életrajz

Emilia Clarke Londonban született 1986. október 23-án. Vidéken, Berkshire-ben nőtt fel bátyjával és szüleivel. Édesapja színházi hangmérnök, édesanyja üzletasszony, bátyja politikát tanult. Emilia édesapjának a foglalkozásának köszönhetően a lány hamar megismerkedett a színházi környezettel. Emilia három évesen elkísérte édesanyját egy musicalra a Boat-ra, aminek köszönhetően beleszeretett a dráma világába. A dráma gyorsan az egyik hobbijává vált, de a fiatal Emiliának más álmai is voltak: ha a színászi pálya nem jött volna össze akkor szívesen lett volna építész, énekes vagy grafikus.

2000-ben Emilia az Oxfordi St. Edward’s-ban kezdte meg a tanulmányait ahol 5 évig tanult és 2005-ben befejezte az iskolát. A tanulást a Rye St Antony School-ban folytatta végül a Drama Centre London-ba – ahol több ismertebb színész is tanult, többek között Tom Hardy, Colin Firth, Paul Bettany -, fejezte be tanulmányait,. Míg ott tanult, több iskolai darabban is játszott: Hamlet, The Government Inspector (A revizor), A Flea in Her Ear (Bolha a fülbe), Awake and Sing, Emilia Galotti, The Changeling, Pygmalion. Végül 2009-ben lediplomázott.

 

Karrierjének kezdete

Miközben a Drama Centre Londonban tanult, Emilia kapott egy vendégszerepet a BBC, Doktors című drámájában. Emilia Saskia Mayert alakította a 11 évadban, a sorozat 89. részében, amit a televízió 2009. augusztus 25-én sugárzott, Angliában.

Miután elvégezte az iskolát, megkapta első szerepét egy fantasy/sci-fi filmben, a Triassic Attack-ban (Jurassic támadás), Savannah-t alakította. Először 2010. november 27-én mutatták be. A film arról szól, hogy egy nagyvállalat fölvásárolja az indiánok földjeit a kisvárosban hogy azon beruházásokkal bővítse a helyi egyetemet. Az őslakosok nem örülnek a tervnek, és tiltakozó akcióba kezdenek. Egy este egyikük bemegy a múzeumba és törni-zúzni kezd, majd az ősi szertartás keretében arra kéri a szellemeket, hogy védjék meg a szent földet.

Ám arra nem gondolt, hogy a szertartással akaratlanul is életre kelt néhány dinoszaurusz csontvázat, amelyek garázdálkodni kezdenek a városban. A seriffre és családjára vár a feladat, megállítani őket.
Egy jótékonysági kampány reklámfilmjében is részt vett, ami a Lisa’s Story azaz Lisa története nevet viselte. A kampány lényege az volt, hogy 24 órás segítségnyújtás keretében az emberek telefonon keresztül elmondhatták a problémájukat az önkénteseknek, akik mindenféle ítélkezés nélkül érzelmi tanácsokat adtak a kétségbeesett embereknek. Emilia úgy vélte ez a kampány nagyszerű és örömmel támogatta.

 

Trónok harca

Mielőtt Emilia szerepet kapott volna második komolyabb filmjében, csatlakozott egy sorozat szereplő gárdájához is ami meghozta számára az igazi áttörést. A sorozat nem más, mint a híres amerikai fantasy sorozat a Trónok harca ami George R. R. Martin nagy sikerű regénysorozata alapjára épül. Emilia Daenerys Targaryent alakítja bár eredetileg a szerep Tamzin Merchant-é volt, de ő az első részek felvétele után visszamondta, távozását 2010. április 29-én jelentették be. A rajongók azonnal elkezdtek spekulálni, hogy ki fogja átvenni a helyét, végül kevesebb, mint két hónappal később bejelentették, hogy Emilia Clarke veszi át a stafétát.

A forgatás 2010. június 26-án kezdődött a Paint Hall Studioban, Belfastban. A könyv rajongói izgatottan várták a bemutatót és folyamatosan követték a sorozat fejlődését. 2011. áprilisáig több hírügynökség megírta, hogy a Trónok harca a legjobban várt televizíós sorozat 2011-ben. Emiliát megemlítették az Egyesült Királyság “UK stars of Tomorrow” listáján amin helyet kapnak azok a színészek, filmesek, írók, animátorok akik a legnagyobb csillagok lehetnek az elkövetkezendő években.

A Game Of Thrones premierje a HBO-n, az Egyesült Államokban 2011. április 17-én volt. A sorozat gyorsan sok nagyon pozitív véleményt kapott a nézőktől és a kritikusoktől egyaránt. Tim Goodman beszámolójában a The Hollywood Reporternek kijelentette: “Néhány perc elteltével a HBO Trónok harca sorozata bebizonyította, hogy a hype igaz volt és megérte a várakozás.”

Áprilisban a Trónok harca a Metacritic átlaga szerint a 100ból 79 százalékot kapott 28 kritikus véleménye alapján, átlagosan egy 10-es skálán 9,0 értéket kapott 202 néző véleménye alapján. A nagy siker tekintetében a sorozatnak idén már a 6. évadja futott le, és megerősítették, hogy jön a 7. évad 2017. nyarán.
Emilia ennek a sorozatnak köszönhetően 2013 után (Legjobb drámai mellékszereplő) idén ismét Emmy jelölést kapott.

 

További filmes és színházi szereplései

Emilia a Trónok harca óta egyre több filmben mutatja meg tehetségét. Több kisebb film szerep után, 2015-ben az új Terminátor filmben a Terminator: Genisys-ben Sarah Connort alakítja. A film 2015 júniusában került a mozikba. Az idén bemutatott Me Before You, magyarul a Mielőtt megismertelek könyvadaptációban ő alakítja a női főszereplőt, Louisa Clark-ot, Sam Claffin oldalán. Hazánkban a film június 16-án debütált.

Szintén idén kerül bemutatásra a Voice From The Stone film is, amiben Emilia Verena szerepét játssza. 2017-ben a The Set Up-ban, Glen Powell oldalán fog játszani, bár a film forgatása még nem kezdődött el.
A filmek világa mellett Emilia nem távolodott el teljesen a színház világától, 2013 márciusában a Breakfast at Tiffany’s című Brodway darabban játszott amely Truman Capote regényének színházi feldolgozása. Emilia Holly Golightly szerepében játszott.